Rabbi Wein.com The Voice of Jewish History

Rabbi Wein’s Weekly Blog
 Printer Friendly

מקץ


 

 קץ שם לחושך
המילה "קץ" פירושה סוף, סיום. בדרך כלל היא מציינת סוף של תקופה, רגע מכריע בחלוף הזמן. היא גם מגלה שעתיד להתרחש שינוי גדול בנסיבות. מה שהיה הוא לא מה שיהיה. סופו של העבר לפנות דרך למציאות חדשה.
בפרשת השבוע המילה "מקץ" מציגה בפנינו שינוי חד בנסיבות חייו של יוסף, מעבר מבית האסורים לתפקיד משנה למלך מצרים. במסורת היהודית המילה הזאת משמשת לתאר את סוף תקופת הגלות והקשיים של עם ישראל ואת תחילת הגאולה וימות המשיח שלהם אנחנו מחכים כל כך הרבה. מההבנה הזאת של המילה "מקץ" כפי שהיא מופיעה בתורה ובמסורת היהודית משתמעת ההבנה שדבר איננו ודאי, וגם מה שנראה מתמשך וקבוע הוא תמיד זמני וניתן לשינוי. בחיי האדם רק חוסר הוודאות הוא ודאי. תמיד יש סוף להווה שמפנה את מקומו לעתיד חדש, טוב או טוב יותר.
בדרך זו, מילה קטנה זו בעברית שמה ללעג את כל תחזיות המומחים בכל תחום, מפני שכל ההצהרות האלה מבוססות על עבר והווה ידועים, אך אלה מסתיימים בסופו של דבר, והעתיד נשאר חתום לעד. כולנו מומחים במבט לאחור. נדיר שאנחנו מצליחים לראות את העתיד בצורה משמעותית בכל תחום של הפעילות האנושית, בחיים האישיים או הלאומיים.
כל זה נכון ביחס לאנושות באופן כללי. זה נכון שבעתיים כשמדובר בעתיד של העם היהודי וארץ-ישראל. רק עקשנים בלתי נלאים יתעקשו שהדרך של הסכמי אוסלו עוד לא הגיעה אל סופה. רק חילוניים אדוקים ונבערים ביותר בתורה וביהדות מאמינים שיש פיתרון "לבעיה היהודית", מבחינה פנימית וגם חיצונית. בדור שלנו הקיץ הקץ על רעיונות, אידיאולוגיות ותנאים רבים שהיו אמורים להימשך מאות שנים לתוך העתיד. כל המבנה הכלכלי של העולם נמצא עכשיו תחת איום נורא, משהו שכלכלנים מומחים אמרו לנו שלא יקרה לעולם: קץ לשגשוג שמונע על ידי צריכה וחובות. הרייך של היטלר היה אמור להחזיק מעמד אלף שנים, והתיאורית הכלכליות של מרקס היו אמורות להביא שלום נצחי, הגינות ועתיד בטוח וקל לחיזוי.
העולם פועל כאילו המילה "מקץ" איננה קיימת בלקסיקון שלו. זאת הטעות הטרגית העיקרית של החברה האנושית, מפני שהטעות הזאת מאפשרת תכנון לקוי, ביטחון מופרז וגם ודאות צדקנית ונפוחה שמבוססת על ההנחה הכוזבת שנסיבות ותקופות אינן משתנות או מסתיימות.
פרשת השבוע חוזרת ומדגישה את העובדה הזאת של הקיום האנושי, גם אם לא נוח לנו להכיר בה. בפירוש שמציג המדרש לפרשת השבוע הוא אומר "קץ שם לחושך". מי ייתן והקב"ה ישים קץ כזה גם לתקופה שלנו.
שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין
 

Subscribe to our blog via email or RSS to get more posts like this one.