Rabbi Wein.com The Voice of Jewish History

Rabbi Wein’s Weekly Blog
 Printer Friendly

אמונה וספק



 

 

 

חכמי ישראל בכל הדורות, מהתלמוד והלאה, תמיד האמינו שהסיפורים על האבות, אברהם, יצחק ויעקב, ועל האמהות, שרה, רבקה, רחל ולאה, אינם רק היסטוריה אלא גם אבני דרך וסימנים לעתידו של העם היהודי. למעשה, אנחנו ספוגים ב-DNA הרוחני של אבותינו, וה-DNA הזה משפיע על הגישה ועל ההתנהגות שלנו גם היום, כפי שהשפיע לאורך כל ההיסטוריה שלנו.

 

התורה מחמיאה לאברהם אבינו על אמונתו ועל הביטחון שלו בקב"ה. היא אומרת עליו "ויאמן בה' ויחשבה לו לצדקה". למרות זאת, חכמי התלמוד מציינים שבעניין אחד אמונתו של אברהם לא הייתה שלמה ולקתה בחסר בעיני האלקים. זה היה בעניין ההבטחה שהקב"ה הבטיח לאברהם שצאצאיו, באמצעות יצחק, ירשו את ארץ-ישראל וישלטו בה.

 

בנושא הזה אברהם מטיל ספק באלקים ושואל אותו "במה אדע כי אירשנה"? והקב"ה משיב לו שרק באמצעות הקרבה ואכזבות, קשיים וניסיונות, הצאצאים שלו יירשו את ארץ ישראל. הספקות של אברהם בנושא הזה השפיעו על עתיד העם היהודי ועל הקשר שלו לארץ-ישראל בטווח הקצר (גלות מצרים ו-40 השנים במדבר) וגם על הטווח הארוך של  ההיסטוריה היהודית. הספקות שהעלה אברהם אבינו הפכו את השגת המטרה של ריבונות יהודית והתיישבות בארץ-ישראל לקשה הרבה יותר ממה שהיתה אמורה להיות מלכתחילה.

 

אברהם מאמין בכל לבו שייוולד לו בן כך או אחרת הגם כשהוא בן מאה ושרה בת תשעים. יש לו אמונה וביטחון כשהוא יוצא למלחמה כמיעוט במטרה להציל את לוט אחיינו במלחמה הגדולה בין המלכים והאימפריות של ימיו. יש לו אמונה שהקב"ה יציל אותו ואת שרה מציפורני פרעה ואבימלך אחריו. יש לו אמונה שמסר המונותיאיזם שלו יישמע בחברה שכולה עובדי אלילים ואמונה שהוא יצא בשלום מכל ההתקפות עליו ועל המסר שהוא מביא. הוא אפילו מאמין שהקב"ה ישמע את תחינותיו למען אנשי סדום הרשעים.

 

ועם זאת, כששאלת ארץ-ישראל וזכות הריבונות עליה עולה, האמונה שלו נחלשת והוא דורש מאלקים הוכחה לכך שזה אכן יתקיים.

 

במידה מסוימת, החולשה הזאת ב-DNA של אברהם, כביכול, הועברה בכל הדורות של העם היהודי עד ימינו אלה. העם היהודי התמודד עם כל הקשיים מתוך אמונה איתנה ולא נכנעת בתורה, באלקי ישראל ובהשגחתו. חרף המחיר העצום ששילמנו על כך שנשארנו יהודים למרות מאמצי הכפייה והפיתויים, נשארנו יהודים מאמינים ונאמנים.

 

שאלת הזכות היהודית על ארץ-ישראל תמיד היתה, והיום על אחת כמה וכמה, מבחן לנאמנות ולאמונה יהודית. יש אלמנטים בחברה היהודית שמתכחשים לזכותנו על הארץ. אחרים שואלים את השאלה ששאל אברהם אבינו: איך נדע שאנחנו באמת אמורים להיות כאן? שהארץ הזאת באמת שלנו? מרכיב הספק מחליש אותנו עד מאד. הוא מוביל לדיכאון, להטחת האשמות, למדיניות לא נבונה ולשגיאות חמורות. וברור שהספק הזה מעלה יותר ממה שצריך את המחיר שאנחנו משלמים ושנוסיף לשלם על זכותנו להתקיים כאן במדינה יהודית ודמוקרטית.

 

אין ספק שחכמי התלמוד עלו על משהו חשוב כשציינו שרק בעניין ההבטחה של הקב"ה לאברהם שיירש את ארץ-ישראל חילחל ספק לאמונה המושלמת של אברהם. איך מתגברים על החולשה המובנית הזאת בהרכב הגנטי-רוחני שלנו? זה האתגר הקשה שניצב בפני הדור שלנו היום.

 

חינוך טוב יותר שמלמד יותר את ההיסטוריה של העם היהודי, את אמונתו ואת ערכיו בוודאי יתרום רבות לשיפור המצב. עם זאת, כמוצא אחרון, כל אחד ואחד מאתנו צריך להתגבר על הספקות הפנימיים שלו ולחזק את האמונה בצדקת מאבקנו ובהבטחות שהקב"ה ונביאיו נתנו לנו בעניין הגאולה הוודאית של עם ישראל וארץ-ישראל.

 

שבת שלום,

 

הרב דוב בערל וויין



Subscribe to our blog via email or RSS to get more posts like this one.