Rabbi Wein.com The Voice of Jewish History

Rabbi Wein’s Weekly Blog
 Printer Friendly

שמיני


 

היום השמיני

הטקס הגדול של חנוכת המשכן, שנמשך שבעה ימים, חלף. עכשיו, ביום השמיני, מתחילים העבודה הממשית והשימוש הציבורי במשכן. אך את היום השמיני מכתים האסון שבמותם של נדב ואביהו, שני בני אהרן.

היום השמיני מייצג את קשיי החיים שתמיד מגיעים אחרי רגעים או אירועים של התעלות גדולה. מחבר ספר תהלים שואל "מי יעלה בהר ד'?" זאת כשלעצמה משימה קשה. אך אז דוד המלך ממשיך ומציג משימה קשה אפילו יותר "ומי יקום במקום קודשו?" אחרי הניצחון והאופוריה של הטיפוס על ההר, של חנוכת המשכן, של טקס הנישואים, של הלידה, אז מתחילה העבודה הממשית של שמירה על אותה תחושה ועמדה של התעלות.

אין זה מקרה שיום ברית המילה לבנים היהודים הוא היום השמיני לחייהם. היום השמיני מייצג את ההתחלה של המאבקים והקשיים, אפילו של האסונות, כפי שאנחנו רואים בפרשת השבוע, שהחיים אוצרים בחובם לכל אדם. אלה מאתנו שזוכרים את הימים הגדולים בחיים הלאומיים שלנו, שנת תש"ח, הכרזה על הקמת המדינה ושנת תשכ"ז, איחוד ירושלים ושחרור חבלי האבות, יודעים כמה קשה לשמור על אופטימיות ואמונה אחרי עשורים רבים של מאבק, מהומות, אכזבות, שגיאות ושנאה. עם זה, המפתח לקיומנו ולהצלחתנו טמון ביכולת שלנו לעשות זאת למרות הכול. היום השמיני הוא המבחן האמיתי לאופי שלנו כיהודים וכבני אדם.

התורה מלמדת אותנו בפרשת השבוע גם שאלקים מעדיף, כביכול, להשתמש באנשים קדושים ומאמינים כדוגמה לבעיות שנולדות מהתנהגות לא נאותה. בניו של אהרון נתפסים במסורת היהודית כאנשים מסורים וצדיקים. אך ההטייה שלהם ממה שצוו לעשות, גם אם הייתה חדשנית ובאה מכוונות טובות, הובילה למותם הטרגי.

טקסים ומסורות הם לא משהו שמותר לשנות בהתאם לגחמות, רעיונות או רצונות אישיים. ואם זה נכון, וזה נכון, לגבי כל יהודי ויהודי, ולא משנה מה מעמדו בחיים, זה נכון על אחת כמה וכמה לגבי כהנים במשכן ובמקדש, אנשי רוח ומנהיגים, שמשמשים דוגמה לדור הצעיר ולקהילה בכלל. ככל שאדם מתקרב יותר לגדולה רוחנית ותורנית, כן גדולה יותר האחריות שמוטלת עליו בכל הנוגע למשמעת ולהתנהגות בהתאם למצוות התורה ולערכיה.

לסטיות ושגיאות ברמה נשגבה כזאת של הישגים עלול להיות, כפי שאנחנו רואים בפרשת השבוע, מחיר קטלני. חז"ל הזהירו חכמים, מלומדים ומנהיגים מפני דברים שנאמרים בלי מחשבה תחילה ומעשים שנעשים מתוך דחף רגעי. ההשפעה שיש להם על אנשים אחרים עלולה להיות הרסנית. האמצעי שהקב"ה נוקט, כביכול, כדי למנוע זאת מפחיד, כפי שאנו רואים בפרשה. משום כך, עלינו להיזהר תמיד "ביום השמיני" ולנהוג בתשומת לב בכל התקריות היומיומיות שמרכיבות את חיינו.

 
שבת שלום
הרב דוב בערל וויין

Subscribe to our blog via email or RSS to get more posts like this one.