Rabbi Wein.com The Voice of Jewish History

Rabbi Wein’s Weekly Blog
 Printer Friendly

חיי שרה


רבקה כשרה

מוות של הורה, בכל שלב בחיים ובכל גיל, הוא חוויה טרגית וטראומטית, אך דומני שהאבל אצל בן או בת הזוג שנשארים בחיים עמוק אפילו יותר מאשר אצל הילדים. הילדים מוצאים את הדרך להמשיך בחייהם. בתת-המודע שלהם הם לקחו בחשבון את הבלתי נמנעות של המוות של ההורה, ולכן בדרך כלל הם מסוגלים להתמודד עם האובדן הזה. לא כן כשמדובר בבן או בבת הזוג שנשארים בחיים ומעולם לא שיערו שיישארו שכולים ולבד, בייחוד בגיל מתקדם.

אברהם נושא שוב לאישה את הגר/קטורה ואפילו מוליד ממנה ילדים, אך דאגתו ואהבתו האבהית נתונה לבנו יצחק, הבן מאשתו האהובה שרה. באמצעות יצחק שרה מוסיפה לחיות ולהיות נוכחת בחייו של אברהם. את הדאגה של אברהם לבנו בעניין נישואיו מחזקת הנוכחות התת-מודעת של שרה בחייו.

חז"ל אומרים לנו שכאשר הגיעה רבקה לביתם של אברהם ויצחק, גם "הנוכחות" של שרה חזרה איתה. הנר שוב דלק, הלחם שוב התברך בביתה, ורוח הקדושה שלה שוב שרתה באוהל של אברהם ויצחק. רבקה היתה "הגלגול" של שרה.

אומרים שגברים תמיד רוצים, כביכול, להתחתן עם מי שמזכירה להם את דמותה של אמם. רבקה הופכת לשרה גם בשביל בעלה יצחק וגם בשביל חמיה אברהם. זאת אחת התובנות המדהימות שאנחנו מקבלים מפרשת השבוע, עניין שראוי להרהר בו וללמוד ממנו.

כל זה משתמע מההוראות שנותן אברהם לעבד ביתו הנאמן, אליעזר. הוא אומר לו למצוא ליצחק אישה, אבל היא חייבת להיות ממשפחתה של שרה. אסור לאליעזר לקחת ליצחק אישה מגזע גנטי אחר. יש הסברים רבים להוראה הזאת שאברהם נותן לאליעזר. אך אין ספק שההסבר הפשוט ביותר הוא שאברהם גמר אומר למצוא עוד שרה שבאמצעותה העם היהודי ייבנה ויימשך.

נראה שאליעזר איננו מודע לתובנה הזאת, ולכן הוא רוקם תוכנית סבוכה שתעזור לו לבחור את האשה הראויה ליצחק. הוא לא מחפש אישה שדומה לשרה אלא מפקיד את המשימה שהוטלה עליו בידי האלקים, בתקווה שזה ישלח לו את האשה הנכונה. ד' נענה לו, כביכול, אבל נראה שאליעזר איננו מודע כלל לכך שהוא בעצם מחפש עוד שרה.

לפי המדרש זו גם הסיבה שיש בלבו של אליעזר תקווה שאולי בתו, שרחוקה מאוד מלהיות שרה, תוכל להיות כלה ליצחק. רק הקב"ה שותף, כביכול לסוד רצונו של אברהם והוא זה שנותן ליצחק אישה שתביא לו נחמה וסגירת מעגל אחרי מות אמו.

רבקה מסוגלת לעשות זאת בזכות היכולת האלקית והמופלאה שלה להיות שרה במובן הרוחני והרגשי. אולי משום כך הפרשה מתחילה במילים "ויהיו חיי שרה". יש כאן שימוש בלשון רבים מפני ששרה ממשיכה לחיות באמצעות רבקה ובאמצעות כל אישה יהודייה שמחקה אותה, חיה לפי הערכים שלה והולכת בדרכה.

שבת שלום,
הרב דוב בערל וויין

 

Subscribe to our blog via email or RSS to get more posts like this one.